• A babérlevélnek enyhén aromás, fűszeres illata és kesernyés íze van. Mártásokba, levesekbe, főzelékekbe, valamint húsból, gombából készült ételekbe használják.
  • A csillagánizst szárnyas, sertés és halból készült ételekhez hásználjuk, valamint kiváló dzsemek, likőrök és kompót készítéséhez is.
  • A bazsalikomnak kellemes, a majoránnánál valamivel erősebb illata van. Salátákba, levesekbe, darált húsból és csirkehúsból készült ételekbe, halételekbe, különböző szendvicskrémekbe, pástétomokba, majonézbe, pizza kéeszítéshez, valamint sajtokhoz és tésztákhoz is használják.
  • Csípős ízű és kellemes illatú fűszer. Előszeretettel használják húsból, halból, tojásból készült ételekbe, salátákba, levesekbe, és mártásokba.
  • Csípős ízű és kellemes illatú. Előszeretettel használják, húsból, halból, tojásból készült ételekbe, salátákba, levesekbe, és mártásokba.
  • A fokhagyma grnulátumot minden olyan esetben használhatjuk, amikor friss fokhagymára lenne szükségünk. Levesek, bárányhús, szárnyasok, füstölt hús, vagdalt hús elkészítésénél, valamint szendvicskrémekbe, pástétomokba, mártásokba és zöldséges ételekbe is használhatjuk.
  • Csípős izű és illatú fűszer. Előszeretettel használják húsból, halból, tojásból készült ételekbe, salátákba, levesekbe, mártásokba és savanyúság eltevéséhez.
  • Csípős izű és illatú fűszer. Előszeretettel használják húsból, halból, tojásból készült ételekbe, salátákba, levesekbe, mártásokba és savagyúság eltevéséhez.
  • A tárkony felhasználható halak, baromfi, tojásból, készült ételek, fehér mártások és majonéz készítéséhez. Használható még zöldségsalátákba és páclevekbe is.
  • Az édesköményt sertéshúsból és halhúsból készült ételek ízesítésére, valamint zöldséges ételek elkészítéséhez használjuk.Alkalmazhatjuk még kenyér, édes sütemény, édességek és likőrök készítésénél is.
  • A mustármagot előszeretettel használják húsételek, zöldséges, gombás ételek, és marinádok készítéséhez, valamint savanyúságok eltevéséhez.
  • Amerika kedvence, a tex-mex konyha kedvelt alapanyaga. A jalapeno paprika az egyik legismertebb a chili paprikák közül, előszeretettel hasznájlák a mexikói, az ázsiai valamint az észak amerikai konyhákban. Kisebb adakogban gulyás, pikáns mártások, levesek és zöldséges saláták elkészítéséhez használjuk.
  • A chili elengedhetetlen fűszer a csípős ételek készítéséhez. Az indiai és a kínai konyha kedvenc fűszere. Felhasználhatjuk saláták, húsok, tészták, pizzák, péksütemények, csokoládé valamint üdítő italok készítéséhez.
  • A chili paprikát gulyásokba, zöldséges ételekbe, mexikói, indiai és kínai ételekbe, levesekhez és rizsből készült ételekbe használják.
  • A cayenne bors származása Közép - Amerika, a chili paprikák őshazája. Innen indult hódító útjára, ma már Indiában, Afrika trópusi és szubtrópusi vidékein is termesztik. A bors neve megtévesztő, valójában chili paprika fajta, melyből csípős paprika őrlemény készül. Az amerikai, indiai és a kínai konyha kedvenc fűszere. Gulyások, levesek, mártások és zöldség saláták készítéséhez használjuk.
  • A kardamom jellegzetes, enyhén gyümölcs illatú fűszer. Sós és édes ételek készítéséhez is használjuk. Kiváló italok, zöldségek, levesek, desszertek, párolt rizs és indiai ételek készítéséhez.
  • A szegfűszeg egy kellemes illatú és erősen aromás izű fűszer. Főként süteményekbe, de pikáns mártások, paradicsomos, boros ételek, páclevek ízesítésére is használhatjuk. Gyümölcslevesek, kompótok alapvető hozzávalója, savanyúság és befőtt eltevésénél is használják. Fahéjjal kombinálva különféle édességek és alkoholos italok ízesítője lehet.
  • Sültek, káposzta ételek, szószok, páclevek, marinádok, kolbászok, likőrök készítésénél, avanyúságok eltevésénél a magot egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele.
  • A kapornak jellegzetes aromás illata van, a benne található illóolajoknak köszönhetően pedig jellegzetes ízzel rendelkezik. Felhasználható különféle salátákhoz (zöldség, hús, és halsalátákba), fűszer ecet készítésére, uborka és savanyúságok eltevésekor, főzelékek, levesek, mártások és túró ízesítésére.
  • A kurkumát zöldségek, levesek, tészták, és rizs színezéséhez és ízfokozókent használják. A Worcester mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze.
  • A paprikát levesek, mártások, húsételek, elkészítésénél használjuk. A fűszerkeverékek egész sorának nélkülözhetetlen alkotórésze. Mindenfajta gulyás, pörkölt elkészítésénél alapvető összetevőként szolgál.
  • A paprikát levesek, mártások, húsételek, elkészítésénél használjuk. A fűszerkeverékek egész sorának nélkülözhetetlen alkotórésze. Mindenfajta gulyás, pörkölt elkészítésénél alapvető összetevőként szolgál.
  • Az európai konyhák közkedvelt fűszere. Levesekbe, mártásokba, salátákba, mindenfajta húsra, gulyásokba, disznótoros különlegességekbe, pástétomokba, tojásos és burgonyából készült ételekbe és töltelékekbe használják.
  • A borsmenta a Török és az Iráni konyha elengedhetetlen fűszere. Kiváló bárány, csirkehúsok, illetve bab és lencse levesek ízesítéséhez.
  • A szerecsendióval húsételeket fűszerezünk, de használhatjuk levesek, mártások, italok, raguk, sütemény és édességek ízesítésére is.
  • A szerecsendiót húsos ételekhez, levesekhez, öntetekhez, burgonya ízesítéséhez, üdítő és alkoholos italokhoz, sütemények és édességek készítéséhez is használjuk.
  • Erősen aromás illatával és pikáns ízével a majoránnára és a kakukkfűre emlékeztet. Gulyások, pizza, csirkehús, hal, saláták, spagetti tészta és spagetti-öntetek ízesítésére használják.
  • A füstölt paprikát levesek, mártások, húsételek elkészítésénél használjuk. Gulyás, pörkölt elkészítésénél alapvető összetevőként szolgál. Kellemesen édes ízvilágát a szárítás utáni füstöléstől kapta.
  • A csípős paprikát levesek, mártások, húsételek, elkészítésénél használjuk. A fűszerkeverékek egész sorának nélkülözhetetlen alkotórésze. Mindenfajta gulyás, pörkölt elkészítésénél alapvető összetevőként szolgál.
  • A metélőhagymának fűszeres illata és a hagymáéhoz hasonló íze van. Salátákba, főleg paradicsomsalátába és uborkasalátába, a hagymához hasonlóan szinte minden ételbe, levesekbe, sajtokba, rántottába és szendvicskrémekbe, pástétomokba használják.
  • Édeskés-fűszeres ízt ad az ételeknek. Magas vitamintartalommal rendelkezik. A petrezselyemzöldet levesek, tejszínes mártások, burgonya, tojásos és zöldséges ételek, szendvicskrémek, pástétomok, salátak, töltelékek, párolt és vagdalt húsok ízesítésére használják.
  • A kömény a leggyakrabban használt fűszerfakták közé tartozik. Burgoyából készült ételekbe, levesekbe, mártásokba, káposztába, sertés és báránysültek ízesítésére, kenyérbe és péksüteményekbe használják.
  • A kömény a leggyakrabban használt fűszerfajták közé tartozik. Burgonyából készült ételekbe, levesekbe, mártásokba, sertés és báránysültek ízesítésére, halételekbe, kenyérbe és péksüteményekbe használják.
  • A rozmaringnak erősen aromás, és enyhén keserű íze van. Bárányhús, borjúhús, baromfihús, halak, mártások és zöldségsaláták ízesítésére használják.
  • A szezámmagot rizs köretekhez, dresszingekbe, valamint sütemények, kalácsok, lepények, zöldségből és gyümölcsből készült ételek ízesítésére használják.
  • Zsályával ízesíthetünk bárányhúst, borjúhúst, baromfihúst és halat is. Ezen kívül a zsálya alkalmas vaj, sajtok, pástétomok, hagymaleves, párolt paradicsom, pecsenye, különböző töltelékek és sült burgonya ízesítésére.

Cím