• Zsályával ízesíthetünk bárányhúst, borjúhúst, baromfihúst és halat is. Ezen kívül a zsálya alkalmas vaj, sajtok, pástétomok, hagymaleves, párolt paradicsom, pecsenye, különböző töltelékek és sült burgonya ízesítésére.
  • A tárkony felhasználható halak, baromfi, tojásból, készült ételek, fehér mártások és majonéz készítéséhez. Használható még zöldségsalátákba és páclevekbe is.
  • A szezámmagot rizs köretekhez, dresszingekbe, valamint sütemények, kalácsok, lepények, zöldségből és gyümölcsből készült ételek ízesítésére használják.
  • A szerecsendiót húsos ételekhez, levesekhez, öntetekhez, burgonya ízesítéséhez, üdítő és alkoholos italokhoz, sütemények és édességek készítéséhez is használjuk.
  • A szerecsendióval húsételeket fűszerezünk, de használhatjuk levesek, mártások, italok, raguk, sütemény és édességek ízesítésére is.
  • A szegfűszeg egy kellemes illatú és erősen aromás izű fűszer. Főként süteményekbe, de pikáns mártások, paradicsomos, boros ételek, páclevek ízesítésére is használhatjuk. Gyümölcslevesek, kompótok alapvető hozzávalója, savanyúság és befőtt eltevésénél is használják. Fahéjjal kombinálva különféle édességek és alkoholos italok ízesítője lehet.
  • A rozmaringnak erősen aromás, és enyhén keserű íze van. Bárányhús, borjúhús, baromfihús, halak, mártások és zöldségsaláták ízesítésére használják.
  • Édeskés-fűszeres ízt ad az ételeknek. Magas vitamintartalommal rendelkezik. A petrezselyemzöldet levesek, tejszínes mártások, burgonya, tojásos és zöldséges ételek, szendvicskrémek, pástétomok, salátak, töltelékek, párolt és vagdalt húsok ízesítésére használják.
  • Erősen aromás illatával és pikáns ízével a majoránnára és a kakukkfűre emlékeztet. Gulyások, pizza, csirkehús, hal, saláták, spagetti tészta és spagetti-öntetek ízesítésére használják.
  • A mustármagot előszeretettel használják húsételek, zöldséges, gombás ételek, és marinádok készítéséhez, valamint savanyúságok eltevéséhez.
  • A metélőhagymának fűszeres illata és a hagymáéhoz hasonló íze van. Salátákba, főleg paradicsomsalátába és uborkasalátába, a hagymához hasonlóan szinte minden ételbe, levesekbe, sajtokba, rántottába és szendvicskrémekbe, pástétomokba használják.
  • Az európai konyhák közkedvelt fűszere. Levesekbe, mártásokba, salátákba, mindenfajta húsra, gulyásokba, disznótoros különlegességekbe, pástétomokba, tojásos és burgonyából készült ételekbe és töltelékekbe használják.

Cím