• A kakukkfűnek kellemes aromás illata és erősen fűszeres, kesernyés íze van. Húsételek, rántotta, hústöltelékek, borjúhús, sertéshús és vadhús ízesítésére használják.
  • A kapornak jellegzetes aromás illata van, a benne található illóolajoknak köszönhetően pedig jellegzetes ízzel rendelkezik. Felhasználható különféle salátákhoz (zöldség, hús, és halsalátákba), fűszer ecet készítésére, uborka és savanyúságok eltevésekor, főzelékek, levesek, mártások és túró ízesítésére.
  • A kardamom jellegzetes, enyhén gyümölcs illatú fűszer. Sós és édes ételek készítéséhez is használjuk. Kiváló italok, zöldségek, levesek, desszertek, párolt rizs és indiai ételek készítéséhez.
  • Sültek, káposzta ételek, szószok, páclevek, marinádok, kolbászok, likőrök készítésénél, avanyúságok eltevésénél a magot egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele.
  • A kurkumát zöldségek, levesek, tészták, és rizs színezéséhez és ízfokozókent használják. A Worcester mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze.
  • Az európai konyhák közkedvelt fűszere. Levesekbe, mártásokba, salátákba, mindenfajta húsra, gulyásokba, disznótoros különlegességekbe, pástétomokba, tojásos és burgonyából készült ételekbe és töltelékekbe használják.
  • A metélőhagymának fűszeres illata és a hagymáéhoz hasonló íze van. Salátákba, főleg paradicsomsalátába és uborkasalátába, a hagymához hasonlóan szinte minden ételbe, levesekbe, sajtokba, rántottába és szendvicskrémekbe, pástétomokba használják.
  • A mustármagot előszeretettel használják húsételek, zöldséges, gombás ételek, és marinádok készítéséhez, valamint savanyúságok eltevéséhez.
  • Erősen aromás illatával és pikáns ízével a majoránnára és a kakukkfűre emlékeztet. Gulyások, pizza, csirkehús, hal, saláták, spagetti tészta és spagetti-öntetek ízesítésére használják.
  • Édeskés-fűszeres ízt ad az ételeknek. Magas vitamintartalommal rendelkezik. A petrezselyemzöldet levesek, tejszínes mártások, burgonya, tojásos és zöldséges ételek, szendvicskrémek, pástétomok, salátak, töltelékek, párolt és vagdalt húsok ízesítésére használják.
  • A rozmaringnak erősen aromás, és enyhén keserű íze van. Bárányhús, borjúhús, baromfihús, halak, mártások és zöldségsaláták ízesítésére használják.
  • A szegfűszeg egy kellemes illatú és erősen aromás izű fűszer. Főként süteményekbe, de pikáns mártások, paradicsomos, boros ételek, páclevek ízesítésére is használhatjuk. Gyümölcslevesek, kompótok alapvető hozzávalója, savanyúság és befőtt eltevésénél is használják. Fahéjjal kombinálva különféle édességek és alkoholos italok ízesítője lehet.
  • A szerecsendióval húsételeket fűszerezünk, de használhatjuk levesek, mártások, italok, raguk, sütemény és édességek ízesítésére is.
  • A szerecsendiót húsos ételekhez, levesekhez, öntetekhez, burgonya ízesítéséhez, üdítő és alkoholos italokhoz, sütemények és édességek készítéséhez is használjuk.
  • A szezámmagot rizs köretekhez, dresszingekbe, valamint sütemények, kalácsok, lepények, zöldségből és gyümölcsből készült ételek ízesítésére használják.
  • A tárkony felhasználható halak, baromfi, tojásból, készült ételek, fehér mártások és majonéz készítéséhez. Használható még zöldségsalátákba és páclevekbe is.
  • Zsályával ízesíthetünk bárányhúst, borjúhúst, baromfihúst és halat is. Ezen kívül a zsálya alkalmas vaj, sajtok, pástétomok, hagymaleves, párolt paradicsom, pecsenye, különböző töltelékek és sült burgonya ízesítésére.

Cím